otrdiena, 2012. gada 24. janvāris

Andris norāvis stopkrānu

Laikam man ir apnicis un atkal jāsāk rakt. NBA sezona rit pilnā sparā un iezīmējas līgas līderi un arī zaudētāji. Šoreiz runa nav par to. Pasaules spēcīgākajā līgā vēljoprojām spēlē tikai viens latvietis - Andris Biedriņš - un viņam ir problēma.

Jaunā NBA sezona ir strauji ieskrējusies un darbojas triecienrežīmā. Pie tā vainīgs vasarā izziņotais lokauts,  kas ļāva NBA sezonai sākties vien Ziemassvētkos. Par Čikāgas "Bulls" un Oklohomas "Thunder" dominanci pēc pirmajām 20 spēlēm man šaubas nerodas. Pārsteidz Indianas "Pacers" un Filadelfijas "76ers", bet pamatīgi buksē gados vecās komandas - "Spurs", "Lakers", "Celtics". Jau kuro gadu bēdīgi iet Goldensteitas "Warriors", kurā spēlē pašlaik vienīgais latvietis, Andris Biedriņš.

Vasarā risinājās jaunais NBA drafts. Tas tika gaidīts ar sevišķu intrigu, jo uz strīpas bija jaunais latviešu censonis no Vidzemes ziemeļu daļas 1992. gadā dzimušais - Dāvis Bertāns. Lai arī visi cerēja, ka viņu izvēlēsies pirmajā kārtā, tas nenotika un basketbolists nonāca, kā vēlāk atzina, sev kārotajā Sanantonio "Spurs" komandā. Pagaidām gan NBA viņu negaida un viņš pats uz to netiecas, audzējot basketbola meistarību Serbijā. Tikmēr pēc traumu nomāktām sezonām aktīvi lokauta laikā darbojās Andris Biedriņš, cerot atgriezt savu meistarības un snieguma spožumu. Neizskatās, ka viņam tas būtu izdevies...

"Warriors" komanda aizvadījusi 16 spēles, tiekot vien pie 5 uzvarām. Būtu sestā, bet tā šorīt tika izlaista, izsējot 20 punktu pārsvaru pret Memfisas "Grizzlies" savā laukumā (90:91). Jau sezonas sākums nelikās īpaši  spožs, kaut tika apspēlētas potenciālās austrumu konferences līderes ("Bulls" un "Knicks"), ko gan nevarētu teikt par Andra Biedriņa sniegumu. Ziemassvētkos, sezonas atklāšanas dienā viņš "Clippers" grozā sameta 10 punktus, izcīnīja 8 atlēkušās bumbas un bloķēja trīs metienus vairāk kā 20 nospēlētajās minūtēs. Tas vien satricināja Latvijas basketbolam līdzisekotāju (par līdzjutēju nesaukšu, jo šo tēmu jau esmu izcilājis). Labam sākumam nebija ne tuvu tas labākais turpinājums. Lai arī fiziski Andris izskatās labā formā un ar visu tiek galā - uzbrukumam liekas norauts stopkrāns. Jau otrajā spēlē 0 punkti, pēcāk 2 utt. Pēcāk sekoja arī mokošās potītes trauma, kas lika izlaizt dažas spēles... Pirms 10 dienām gan izdevās latviešu centram realizēt 4 metienus no 4 un gūt 8 punktus pret Šarlotes "Bobcats". Tas gan tāds sīks uzplaiksnījums. Pēdējā spēlē pret "Grizzlies" viņš vispār nemeta pa grozu. Galvenais, ka arī izcīnīto bumbu skaits un bloķēto metienu daudzums nav nekāds lielais.  

Šīs sezonas statistika līdz šim Biedriņam ir diez gan bēdīga un, domāju, ka pats basketbolists pirms sezonas uz ko tādu necerēja, kad smagi strādāja. Līdzjutēji sociālajos portālos turpina par latvieti smieties parādītā snieguma, izskata un, protams, soda metienu izpildes dēļ. Šeit nu jāsāk ar visu pēc kārtas. 

1. Mazais spēles laiks
Nu  ko lai saka - pats vēl īpaši neizprotu šo fenomenu, kad "Warriors" komandai ir tikai viens nomināls centrs un tas pats tiek turēts uz beņķa lielāko daļu spēles. Jā - Oklendas komandas tradīcija ir spēlēt ar mazo, kustīgo sastāvu, bet nu nenes tas rezultātu. Tas tak ir redzams. Komandas jaunais galvenais treneris Marks Džeksons bieži uzslavē Andri par melnā darba darīšanu, palīedzēšanu komandas biedriem, bet spēlēt īsti nedod. 17,2 minūtes vidēji mačā sezonā Andrim nav bijušas kopš 2005./2006. gada sezonas. Domāju, ka, lai arī ko treneris teiktu par labo darbu laukumā, viņš reāli grib statistiku un tā viņš ilgi neko nesagaidīs. 

2. Statistikas problēma, stopkrāns uzbrukumā
No mazā spēles laika izriet tūlīt sekojošās statistikas problēmas. Nav laika Andrim laukumā, lai izpaustos. Šajā sezonā gan sasniegts labākais metienu procents kāds līdz šim bijis  (vienīgās izslēgšanas spēles neņemu  vērā), bet to metienu ar bijis gaužām maz - pārsvarā 1 vai 2 pa spēli. Ja metienus Biedriņš turpina bloķēt līmenī (1,2 vidēji spēlē), tad punkti vidēji ir vien 3,7. Mazāk bijis vien viņa pirmajā sezonā līgā. Latviešu centrs zināms kā veiksmīgs atlēkušo bumbu vācējs un labs aizsardzības spēlētājs. Nezinu gan, vai 5,7 atlēkušās bumbas vidēji mačā (mazāk bijis vien pirmajās divās sezonās) ir labs rādītājs priekš tāda spēlētāja kā Biedriņš. Treneris saka, ka viņš gādā iespējas bumbas vākt citiem - vai tādā gadījumā Andris ir padomājis, ka ar šādu statistiku viņš nākamajā sezonā nevienam nebūs vajadzīgs? Vai to viņš gribēja pirms sezonas - palīdzēt citiem? NBA nav Eiropa - NBA var izdzīvot krājot statistiku un spēlējot skatāmu basketbolu. Pašlaik, nebaidīšos šos vārdus, Biedriņš īsti negrib spēlēt uzbrukumā un pat no tā baidās. Lai arī uzaudzējis muskuļus - agresīvāka spēle uzbrukumā no viņa nav vērojama, kam par pamatu, iespējams, ir nākamā problēma.

3. Nevaram iemācīties sodiņus mest
Andris Biedriņš pārsvarā tiek apcelts "superīgās" soda metienu tehnikas un neprecizitātes dēļ. Ja reiz likās, ka pusi sodiņu viņš trāpīt var, tad tagad par to varam aizmirst. Latviešu centrs nespēlē agresīvi zem groza uzbrukumā, pret viņu netiek pārkāpti noteikumi, viņš nemet soda metienus... un, ja met, tad, manuprāt, vienaldzīgi. Šīs sezonas 12 spēlēs viņš tikai 2 reizes stājies uz soda metienu līnijas, pārliecinoši raidot garām visus 4 soda metienus. Visai pamatoti spēļu komentētāji saka, ka viņš bumbu raida groza virzienā kā no lielgabala. Andris negrib mest soda metienus, bet nezinu vai tas ir vienīgais iemesls viņa biklajai spēlei uzbrukumā. 

Laiks izdarīt secinājumus. Šogad Biedriņam beidzas līgums ar "Warriors" komandu un maz ticams, ka tiks slēgts jauns. Latviešu centram būs jāmeklē jauna darba vieta, bet vai viņš ar tādu statistiku viņu spēs atrast? Lai iegūtu lielāku spēles laiku, jāsāk spēlēt aktīvāk uzbrukumā, jāvāc statistika un beidzot jāsāk realizēt arī soda metieni, uz kuriem jātendējas. Jo vairāk metīs, jo vairāk iemetīs. Maisam gals jāver tak beidzot vaļā. Tad arī komandas biedri sāks uz viņu spēlēt un nemetīs tik trīnīšus, kamēr nelabi paliek. Kas zin, varbūt tas dos kādu lieku uzvaru, bet izslēgšanas spēles "Warriors" šogad tiešām neredzēt kā savas ausis. Ja Biedriņš sāks darīt, tad būs spēcīgs pamatcentrs un gan jau tiks pie jauna līguma NBA, bet, domājams, ne "Warriors".

P.S Neiztikšu bez video odziņas - šoreiz, protams, ne tā glaimojošākā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru